قرارداد جدید بین راه آهن روسیه (RZD) و راه آهن جمهوری اسلامی ایران (RAI)، حجم ترانزیت بین روسیه و هند از طریق ایران را به ۱۲ میلیون تن کالا در سال افزایش خواهد داد.
قرارداد قبلی ترانزیت ۱۰ میلیون تن کالا در سال را هدف قرار داده بود؛ با این حال، اهمیت روزافزون این کریدور، فضای بیشتری را برای توسعه فراهم می کند.
این توافق در حاشیه نشست شورای هماهنگی حمل و نقل ترانس-اوراسیا (CCTT ) که در مسکو برگزار شد، میان روسای راه آهن دو کشور حاصل گردید.
میعاد صالحی، مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: با هدف گذاری ترانزیت ۱۲ میلیون تن در توافق با راه آهن روسیه، صفحه جدیدی در روابط بینالملل ریلی ایران باز میشود.
افزایش حجم ترانزیت کالا از طریق ایران و کریدور مسکو- بمبئی (که به عنوان کریدور شمال-جنوب نیز شناخته می شود) در دست انجام است و اولین سرویس رسمی و منظم قطار باری توسط RZD کمتر از یک ماه پیش، در اواخر اکتبر آغاز شد.
به گفته مقامات روسی، مجموع ظرفیت کریدور شمال – جنوب که شامل تمام شاخه های مختلف آن می شود، میتواند به ۱۵/۴ میلیون تن در سال برسد که فضایی را برای رشد بیشتر فراهم میکند. با این وجود، روسها خواهان افزایش بیشتر هستند و به طور مشخص، قصد دارند ظرفیت کل کریدور را دو برابر کنند تا به ۳۵/۴ میلیون تن بار در سال برسد.
این دو برابر شدن با راه اندازی مسیرهای جدید و استفاده از پتانسیل کریدور شمال – جنوب برای اتصال به مسیرهای ترانزیتی شرق – غرب صورت خواهد گرفت که می تواند شامل کشورهای خاورمیانه، آسیای جنوب شرقی و مناطق آسیا و اقیانوسیه نیز باشد.
اینکه آیا این طرح ها واقع بینانه خواهند بود یا خیر، هنوز باید مورد بررسی قرار گیرد؛ چرا که براساس مطالعات و برآوردهای بانک توسعه اوراسیا (EDB)، حتی با ادغام مسیرهای شرق – غرب، کریدور شمال – جنوب تنها ظرفیت اضافی حدود ۵ میلیون تن را با حداکثر ظرفیت خود به دست خواهد آورد، به این معنی که ۳۵/۴ میلیون تن بار سالانه می تواند دور از واقعیت باشد.
در جلسه شورای هماهنگی حمل و نقل ترانس اوراسیا (CCTT) شرکت کنندگان نظرات جالبی در مورد آینده و پتانسیل کریدور شمال-جنوب بیان کردند.
به عنوان مثال، طبق گزارش رسانه روسی PortNews، ایرینا اولخوفسکایا، مدیر پروژه های بندری و ریلی در شرکت معدنی و متالورژی اورال (UMMC)، تاکید کرد که اتصال چین و سنت پترزبورگ به صورت چند وجهی از طریق کریدور شمال جنوب و بندرعباس می تواند به کاهش فشار موجود بر روی مسیر ریلی ولادی وستوک- یکاترینبورگ – مسکو کمک کند.
به گفته اولخوفسکایا، این مسیر خاص بیشترین ترافیک بین چین-روسیه را دارد و با مشکلات متعددی مواجه است. او پیشنهاد کرد که برخی از محموله ها از چین به بندرعباس منتقل و از آنجا به شمال و سنت پترزبورگ حمل شوند.
ترانزیت تایم در این مسیر ۴۹ تا ۵۹ روز خواهد بود درحالی که ترانزیت تایم از طریق مسیر سنتی ۴۰ تا ۴۵ روز است، اما این مسیر برای رفع برخی از تنگناها موثر خواهد بود.
در هر صورت، تصویر کلی در مورد کریدور مسکو – بمبئی روشن است. این واقعیت که شرکتهای مختلف همه این احتمالات را بررسی میکنند، نشاندهنده پتانسیل این کریدور است. حتی اگر نیمی از این طرح ها به مرحله اجرا برسند، با توجه به اینکه تا یک سال پیش کریدور شمال-جنوب در هیچ پروژه حمل و نقلی بزرگی گنجانده نشده بود، باز هم موفقیت چشمگیری خواهد بود.
لینک کوتاه:https://asamdaily.com/1401091003